Hoppa till innehåll

Underhåll och besiktning

Statusbesiktning

Är tapeterna slitna?

När du bott i lägenheten i 3 år och upplever ytskikten slitna så går det bra att kontakta oss och beställa en statusbesiktning.

Då kommer en besiktningsman hem till dig och gör en bedömning av skicket och om det är dags att byta ut ytskiktet. Alla ytskikt har en avskrivningstid, det vill säga den tiden som ytskiktet förväntas hålla. Har tiden löpt ut byter vi ytskiktet kostnadsfritt. Även om den tiden inte löpt ut finns det möjlighet att få materialet utbytt. Då sker det en avräkning mot avskrivningstiden och du får betala mellanskillnaden.

Kontakta ditt distriktskontor för att boka en  statusbesiktning. På distriktskontoren finns även ett urval av valbara färger och tapeter att se.

Viktigt att tänka på inför en besiktning

Nyckeln

När vi bokat en tid för besiktning är det viktigt att vi får möjlighet att komma in i lägenheten vid den tiden. Det finns två sätt:

  • nyckel i tub eller
  • ställa låset i serviceläge

Om du väljer att fästa din nyckel i tuben är det väldigt viktigt att det enbart är nyckel utan nyckelringar. Hålet är litet och sitter det något på nyckeln fastnar den och vi får inte ut nyckeln.

Skriv ned det du vet om

När vi besiktar är lägenheten oftast fullt möblerad vilket kan göra det svårt att se alla skador. Underlätta gärna för oss genom att skriva en lapp och lägg innanför dörren till besiktningsmannen på de skador du känner till som kan vara svåra att se (exempelvis under mattor eller bakom tavlor).

Läs protokollet noga

När besiktningen är utförd får du ett besiktningsprotokoll. Läs igenom det noga och kontakta oss enligt kontaktuppgifterna på protokollet vid frågor eller funderingar.

Om du exempelvis vid en statusbesiktning eller omflyttningsbesiktning upptäcker ett fel vid inflyttningen (något som ej är med i protokollet) så fotografera felet, beskriv vad som är fel, var i lägenheten och lämna det skriftligt till besiktningsmannen. Gärna på e-post till besiktning@roslagsbostader.se eller lämna det skriftligt på distriktskontoret.

Särskilda regler för din trygghet

Observera att så länge Covid-19 restriktionerna finns ber vi dig ha lämnat lägenheten inför besiktningen, kan du inte lämna lägenheten vänligen vistas i ett annat rum.

Får jag måla om och tapetsera själv?

Ja, du har rätt att själv måla eller tapetsera väggar i lägenheten men tänk på att:

  • Du får ingen ersättning för material eller arbete från hyresvärden.
  • Arbetet måste vara fackmannamässigt utfört.
  • Välj inte extrema färger eller mönster.

Om du senare flyttar från lägenheten så görs en avflyttningsbesiktning och då kan du bli ersättningsskyldig för återställandet om arbetet inte är fackmannamässigt utfört eller om du valt en extrem färg eller mönster.

Kontakta gärna distriktskontoret om du går i tankar om att måla om så hjälper de dig rätt.

Att tänka på vid inflytt?

Läs mer om den besiktning som gjordes innan du flyttade in och vad du som ny hyresgäst måste tänka på.

Läs mer om inflyttning

Att tänka på vid inflytt?

Läs mer om den besiktning som gjordes innan du flyttade in och vad du som ny hyresgäst måste tänka på.

Att tänka på vid utflytt?

Läs mer om den avflyttningsbesiktningen som görs i samband med att du säger upp lägenheten.

Läs mer om utflyttning

Att tänka på vid utflytt?

Läs mer om den avflyttningsbesiktningen som görs i samband med att du säger upp lägenheten.