Hoppa till innehåll

Trivselregler

I ett flerbostadshus bor du nära dina grannar. Det kräver att du tar hänsyn till, och har tolerans för, andras sätt att leva. Här har vi samlat  våra viktigaste trivselregler som gör det lite trevligare att bo nära varandra.

Ställ aldrig saker utanför dörren eller i entrén.

Om en olycka eller brand skulle uppstå är de gemensamma utrymmena din utrymningsväg och räddningspersonalens väg in. Därför är det förbjudet att ställa hinder så som barnvagnar, cyklar, dörrmattor, skor eller liknande saker i trapphus, källargångar, förrådsgångar eller tvättstugor.

Grilla inte på balkongen

Använd gärna gemensamma grillplatser på de gårdar där det finns. Du kan också ta med en egen grill till gården. Tänk dock på att kontrollera vindriktning och avstånd till grannarna. För att undvika brand – placera grillen långt ifrån fasaden och se till att den är ordentligt släckt innan du lämnar den. Det är inte tillåtet att grilla på balkongerna – det gäller oavsett om du använder kol, el eller gasol.

Musik och ljud

Ta hänsyn till dina grannar så att de inte störs av ljud från din lägenhet. Det gäller dygnet runt, men är förstås extra viktigt sena kvällar, nätter  och tidiga mornar. Om du ska ha fest – prata gärna med dina grannar i god tid före, men tänk på att du ändå är skyldig att visa hänsyn. Sluta festen i lagom tid och skruva ner musiken så att grannar inte störs.

Husdjur

Du får gärna ha husdjur i din lägenhet. Men tänk på att hundar och katter inte får rastas på gården och att de alltid ska hållas kopplade i området. Var uppmärksam om någon granne är rädd för djur och visa extra stor omtanke om ni möts. Husdjur får inte följa med till tvättstugan med hänsyn till allergiker.

Borra aldrig i badrummet

Det är inte tillåtet att bryta tätskiktet i badrummen – det vill säga borra hål i väggarna för att montera skåp, duschdörrar eller liknande. Det kan medföra fuktskador och vattenläckage. Använd istället alternativa upphängningsanordningar så som sugproppar eller klisterkrokar.

Gäster och besök

Som hyresgäst hos oss är det du som ansvarar för att dina gäster och besökare inte stör grannarna och är försiktiga om trapphus och gårdsmiljöer.

Paraboler

Vill du montera en parabol, kontakta oss först. På grund av säkerhetsrisken är det inte tillåtet att montera egen parabol utan Roslagsbostäders skriftliga medgivande. Vi godkänner paraboler på balkonger och uteplatser så länge de inte förstör fasaden eller utgör en risk.

Cyklar, barnvagnar och mopeder

Cyklar ska ställas i cykelställ eller förvaras i cykelrum. På vintertid underlättar du för snöröjningen om du ställer in din cykel. Barnvagnar ska förvaras i lägenheten alternativt om det finns ett barnvagnsrum. Mopeder får enbart förvaras utomhus på avsett plats.

Förråd

Det är förbjudet att förvara bensin, kemikalier eller andra brandfarliga material i förrådet (samt på balkonger och uteplatser). Dra aldrig in el i ditt förråd. Bygg inte om eller bygg för väggarna på ditt förråd. Förrådet ska alltid vara låst, även om du inte nyttjar det.

Egna installationer

Vill du installera något i lägenheten, tex en tvättmaskin, kolfiberfläkt eller diskmaskin finns det flera saker du måste ta hänsyn till. Kontakta förvaltaren på ditt närmaste distriktskontor innan du påbörjar något arbete. De hjälper dig rätt.

Mata inte djur

Mata inte djur och fåglar på gården eller från din balkong då mat och fröer även lockar till sig skadedjur. Vilda djur på gården kan också störa grannar och husdjur.

På gården

Nyttja gärna gården till lek och umgänge, men kom ihåg att ta hänsyn till andra. Fotboll är inte tillåtet på gårdarna. Använd hellre fotbollsplaner och andra lämpliga ytor i närområdet.

Studsmattor eller pooler

Det är inte tillåtet att sätta upp studsmattor eller badpooler på din uteplats eller ute på våra områden på grund av säkerhetsrisken.